Same in English?

8 nyomós érv miért kezdj el azonnal nyelveket tanulni!

Jártodban keltedben biztosan találkozhattál a „same in English” jelenséggel. Soha nem felejtem el azt a pillanatot, amikor pár éve a Budai Várban sétálgattam és a karmelita kolostor felújításakor belebotlottam ebbe a klassz információs plakátba:

Ahogy a képen is látod, nem kellett volna túl sok szöveget angol nyelvre fordítani. 😊 Miért tört bele ebbe a fordító a bicskája? Szegény külföldi, akinek a TOP 10 legfontosabb látnivalói között a Budai Vár biztosan szerepel, mit szólhatott, amikor megpillantotta ezt a plakátot? Abban egyetérthetünk, hogy nem lehetett valami jó benyomása rólunk.

Ha rápillantasz az Eurostat statisztikáira szívszorító eredményeket találhatsz a magyarok nyelvtudásáról. Körülbelül a magyarok 57% – a nem beszél egyetlen egy idegen nyelven sem! (Tudásmentorként nagy szomorúsággal tölt el ez az eredmény!) Anyanyelvén kívül egy nyelven 28,6 %, két nyelven pedig minden tizedik magyar beszél. Három vagy több nyelvet a lakosság 2,7 %-a sajátított el.  Bízom benne, hogy egy nap ez az arány jelentősen megváltozik és közelítünk Svédország, Lettország, Dánia eredményeihez. Ebben a három országban a lakosság csupán 5 %-a nem tudja kifejezni magát egyetlen egy idegen nyelven sem.

Miután elhűltél a statisztikáinkon, gondoljuk végig közösen miért jó nyelveket tanulni!

 

1. )  A fejlődés boldoggá tesz

Amikor megtanulsz valami újat, szellemileg és lelkileg is gazdagít. Észleled magadon, hogy többet tudsz ma, mint tegnap. Büszkeséggel tölt minden egyes lépcsőfok megugrása, az újabb szintre lépés. Azon kapod magad, hogy már nem kell feliratot állítanod a spanyol filmre, mert már anélkül is értesz mindent. Lazán megírsz 5 perc alatt egy üzleti levelet a partnernek, mert már ott várakoznak elmédben az odaillő levél fordulatok, „sablon mondatok”. Az apró sikerek elkönyvelésekor önbecsülésed nő, boldogabb és elégedettebb leszel az életeddel.  

 

2. ) Nagyobb esélyed lesz tovább tanulni és külföldön dolgozni

Egy nívós egyetemre való bejutás vagy külföldi munkalehetőség akkor lehetséges, ha minél hamarabb lehetőleg már általános iskolától komolyan veszed a nyelvtanulást! Ha úgy érzed, hogy hatékonyabban és gyorsabban szeretnél tanulni, érdemes magántanárra vagy egy fizetős nyelvkurzusra áldozni. Később ez az összeg többszörösen megtérül. Ha legalább egy idegen nyelven magabiztosan kommunikálsz a multik is örömmel hívnak be állásinterjúra. Sőt, nagyobb eséllyel pályázhatsz külföldi pozíciókra is, ha mobilis alkat vagy. Munkám során sok külföldi partnerrel tartom a kapcsolatot. A laza spanyoloktól a megfontolt németekig, mindenki boldog ha a saját anyanyelvén szólítod meg. A kötetlenebb hangvétel miatt olyan kapuk is kinyílnak, amin mások csak dörömbölnek, de te akadály nélkül bebocsátást nyersz.

 

3. ) Erasmus és Erasmus+ programokba jelentkezhetsz

Az egyetemi szaktársaim közül nagyon sokan éltek az Erasmus program lehetőségével. Külföldön tanulni, új embereket megismerni egy igazi nagy kaland, jellemformáló tapasztalat. „Idegen földön” a lakhatástól az étkezésen át, mindent neked kell megoldani egyedül. Ha nincs lehetőséged külföldön tanulni az Erasmus program keretein belül, nézd meg az Erasmus+ mobilitási programokat! Ha nem töltötted be a 30-at az Erasmus+ a neked való megoldás. Pár évvel ezelőtt a kreativitásról és a vállalkozói szellem ösztönzéséről szóló programon vettem részt az Erasmus+ projekt keretein belül. A képzésre középfokú angol nyelvtudással lehetett jelentkezni.

Az egyik legszebb nyaralási emlékem mindmáig ez az élmény maradt. Ankarától északra Karabükben volt a képzés helyszíne. Törökök, bolgárok, makedónok, görögök, románok, magyarok vettek részt ebben egy hetes kalandban. A tanulás mellett szórakoztunk, meglátogattuk a Fekete tengert, turistáskodtunk az Unesco világörökség részévé nyilvánított Safranbolu városkában. Egyik nap megrendezésre került a Kultúrák Estje, ahol minden nemzet bemutatta, hogy milyen finom ételeket készítenek, hogyan perdülnek táncra és milyen érdekes szokásaik vannak. Emlékszem mennyire élvezték a többiek a magyar néptánc órát, amit spontán tartottunk. A pálinka is igen népszerű volt, olyan embereknek is megeredt a nyelve, akik korábban visszahúzódóak voltak.  Sokat fejlődött az angolom, nem bocsátkoztam hosszú körmondatokba, élveztem, hogy napról napra árnyaltabb lett a szókincsem! Mindenkinek erősen ajánlom, mivel teljesen más úgy gyakorolni az angolt, hogy nem az (iskola)padban ülsz.

journalist

Erasmus+ program életképei

4. )  A nagy Ő messzi földről is érkezhet

Lehet hogy álmaid hölgyét/ hercegét külföldön találod meg a nyaralás alatt? Nem ördögtől való gondolat, ugye? Környezetemben elég sűrűn találok pozitív példát. A nagyívű gesztikuláció egy nemzetközi kapcsolathoz édes kevés. Ha fesztelenül tudsz kommunikálni a kiszemelteddel egy idegen nyelven, vagy akár az ő anyanyelvén, sokkal gyorsabban elmélyülhet egy kapcsolat akár komolyabb irányba.

Egy másfajta mentalitás akár üdítő és ösztönző lehet számodra.  Külföldi párod által megismerhetsz egy új kultúrát egy „védettebb környezetben.” Ha meg szeretnéd tanulni párod anyanyelvét, kedvesed minden segítséget megad hozzá. Ha van lehetőséged a családjával is sűrűn találkozni és beszélgetni, ők is örömmel veszik, ha gyakorlod velük a nyelvet. Ez a gesztus számukra nagyon imponáló tud lenni.

 

5. )  A baráti köröd színesebbé válik

Ismeretségemben van egy lengyel magyar és egy német magyar pár. Velük aztán mindig érdekfeszítő beszélgetések kerekednek egy-egy borozás alkalmával. 😊 😊 Például megtudtam, hogy a lengyelek nagy almaexportőrök, 60-70%-át a termelésnek Oroszországba exportálják. Sajnos az elmúlt években az oroszok nem vették át a gyümölcsöt Lengyelországtól, mert ez az embargó volt a válaszuk az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó EU-s gazdasági és pénzügyi szankciókra.  Országos akció indult a helyi termelők megsegítésére, akik nem tudtak mit kezdeni a hegyekben álló almával. A cider gyártásának lengyelországi fellendülése ennek a kialakult helyzetnek volt köszönhető. Lengyel ismerősöm az érdekfeszítő sztori mellett, hozott nekem egy jó minőségű lengyel cidert ajándékba. Rögtön meg is kóstoltam, isteni volt.

 

6. )  Új ízek, gasztronómiai kalandok

Egy új nyelv elsajátításánál akarva akaratlanul a kulturális élethez, gasztronómiához is kötődés alakul ki.  Amikor kint voltam nyaralni Spanyolországban nemcsak a gyönyörű nyelvet gyakoroltam, hanem igyekszem a kultúrát, gasztronómiát is jobban megismerni. Kerestem az autentikus gasztro helyeket, ahol finom churrost (churros= spanyol fánk, sült tésztarudacskák cukorba mártogatva,) lehet kapni. A másik kedvenc spanyol ételemet is kipróbáltam, a paellát, aminek többféle változatát kínálták a tengerparton. A vakációból hazatérve igyekeztem ezeket az ízeket, specialitásokat lemásolni a konyhában. Bár nem vagyok egy ügyes szakács, élvezetes volt új ételeken kísérletezni.  Ha van külföldi ismerősöd, hívd meg magadhoz és főzzetek együtt! Rendezzetek egy nemzetközi estet! Például te készítesz egy finom magyar gulyáslevest, görög ismerősöd pedig egy finom görög rakott tésztát, Pasticciot. A sikeres lakoma után receptet is cserélhettek!

 

 

7. )  Több idegen nyelvű forrás áll rendelkezésre, ha valamilyen témában el szeretnél mélyülni

Előző blogbejegyzésemben, ahol az ingyenes tudásanyagokat mutattam be, számtalan angol nyelvű forrást ajánlottam neked. Amennyiben iskolába jársz, vagy felnőtt fejjel utána szeretnél nézni valamilyen témának, angol nyelvű forrásokat szinte kivétel nélkül fogsz találni. Minél több nyelvet elsajátítasz, annál több lehetőség kínálkozik fejlődésedhez. Például nagyon érdekel mostanában a WordPress weboldalszerkesztés. Nagy szerencsémre a Youtube-on számtalan angol nyelvű oktatóvideót találtam, amik sokat segítenek, hogy egyre ügyesebb legyek. Magyar nyelven is vannak fent videók, de az angol nyelvűekben részletesebben bemutatják az egyes beállításokat. Epekedbe várod, hogy megjelenjen Russel Brunson: Online marketing mesterfogások könyve magyar nyelven? Nem kell megvárni a magyar fordítást, olvasd el angolul, hogy hamarabb tiéd legyen a tudás. Olvass idegen nyelven szakkönyvet, így két legyet ütsz egy csapásra: gyakorlod a nyelvet és elmélyíted a tudásod az adott területen.

 

8. )  Könnyebben szervezed meg a nyaralást és probléma esetén azonnal intézkedni tudsz!

Még most is rengeteg magyar család indul vakációzni mindenféle nyelvtudás nélkül. Ez mindaddig nem okoz gondot, amíg nem lép fel probléma. Például elveszik a bőrönd, személyiigazolvány, lekésed a repülőjáratod. Sokkal gördülékenyebben megy a problémamegoldás, ha nem kézzel lábbal mutogatod el mi a panaszod. Ha tudsz angolul szállásfoglalásnál, fakultatív programok lefoglalásánál nem kell magyar utazási irodát / barátot megbízni, hogy vegye le a válladról a szervezés terhét. Olcsóbban meg tudod szervezni a vakációt, ha ezt a feladatot a saját kezedbe veszed. A fakultatív programok ára is kedvezőbb, ha például megelégszel a magyar idegenvezetés helyett az angol nyelvűvel. Krétai nyaralásom alkalmával kikerekedett a szemem, amikor a Knósszoszi Palotát látogattam meg. Ez nemcsak a csodálatos látványnak volt köszönhető. A magyar idegenvezetés háromszor annyiba került volna, mint az angol, amit végül választottam. Ez természetesen annak tudható be, hogy jóval több angolul beszélő idegenvezető dolgozik ott, mint magyar.

A vakáció során könnyebben beszédbe elegyedhetsz helyiekkel, ha tudsz idegen nyelven kommunikálni. Bátran kérd ki a véleményüket, mit érdemes megnézni a városban, melyik a legjobb helyi étterem, milyen programok vannak.

 

Legyenek izgalmas céljaid a nyelvvel!

Amikor spanyolul kezdtem tanulni, a legfőbb vágyam az volt, hogy a mágikus csípőrázásairól híres Shakira spanyol számait megértsem és hangosan énekeljem. Emellett az volt az álmom, hogy eljussak Barcelonába. Becsuktam a szemem és elképzeltem, hogy ott sétálok Barcelona utcáin és könnyedén beszélgetésbe elegyedek a helyiekkel.  Megkóstolom a finom sangriát, rendelek egy paellát és nagyot harapok a churrosba. Arról álmodoztam, hogy barcelonai látogatásom után meglátogatom a tengert, elmerülök a hűs habokban. Szerencsésnek érzem magam, hogy mindez valóra vált!

 A.) Felejtsd el azokat a célkitűzéseket, hogy „azért tanulom a nyelvet, hogy legyen egy középfokú nyelvvizsgám, vagy jobb munkahelyen szeretnék dolgozni!” Ezek nem eléggé motiválóak!

  B.) Olyan célt tűzz ki, ami kézzelfogható, izgalmas és élvezetes számodra!  A célodat a lehető legpontosabban fogalmazd meg! „Például szeretnék spanyolul beszélgetni” helyett „Szeretnék a lehető leglazábban beszélgetésbe elegyedni a helyiekkel Barcelona utcáin, megkérdezni hol lehet finom tapast enni.” ( Látod, ez elég konkrét megfogalmazás!) Ezek a célok fognak mozgásban tartani, éltetni úgy, hogy még a szürke hétköznapokon is gyakorold a nyelvet.

  C.) Érdemes kinyomtatni egy-két a céloddal kapcsolatos képet, és olyan helyre tenni, ahol minden nap látod. Például el akarsz jutni Kubába és helyiekkel egy jóízűt beszélgetni? Nem lenne rossz a helyi klubban salsázni egy jót? Nyomtass ki egy kubai tengerpartról, vagy Ernesto Che Guevaráról készült képet és tedd k a hűtőre! Minden alkalommal amikor arra jársz, vizualizáld a célodat!

Te miért kezdtél idegen nyelven tanulni? Mik a céljaid a nyelvvel? Kíváncsi vagyok a véleményedre, oszd meg velem a blogcikkem alatt.

2 thoughts on “Same in English? 8 nyomós érv, miért kezdj el azonnal nyelvet tanulni”

  1. Nagyon tetszik a gyakorlati megközelítése a blogcikknek. A vizualizáció nagyon fontos. nekem is többször segített, hogy életre hozzam a vágyott élményemet! Én angolul beszélek és ezzel nagyon sok helyen sikerült megértetnem magamat, jól lehet vele boldogulni. Mindig nagy öröm, ha pontosan megértenek és én is megértem a partneremet. Így nyílik ki a világ!

  2. Egyértelműen az a célom, hogy a lehetőségeimet kitágítsam. Sok külföldi ismerősöm van, így a nyelv egy hatékony eszköz, hogy tolmácsolni tudjuk egymásnak a gondolatainkat. Ha a tudás adott, sokkal jobban oda tudok figyelni arra, amit mondani szeretnék, így azt a hatást tudom elérni, amire vágyom.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.