home office, workstation, macbook air

26 ingyenes forrás, ahonnan gejzírként tör fel a tudás. Önfejlesztőknek kötelező!

A hétvégén a fenti kérdésen töprengtem el…

Sulis éveink alatt nem gondolunk bele, mennyire jó tanulni az ingyenes iskolai keretek között. Nem becsüljük meg az ingyenes oktatásban megszerezhető tudást, nem járunk be órákra, csak a testünkkel vagyunk jelen, figyelmünk máshol jár. Ami ingyen van nem értékeljük igazán. Amikor a baráti körömből megkaptam a hőn áhított üzleti könyvet e-könyv formában, és nem kellett megvennem, hirtelen eltűnt Damoklész kardja a fejem felett. Nem volt kényszer, nem volt meg a fizetési fájdalom érzése, így sokáig bele sem olvastam az e-bookba.

Tele van az internet hasznos tartalmakkal, de kisebb az elköteleződés, hogy az ingyenes tudásanyagokat feldolgozzuk, megtanuljuk. Erre legtöbbször a „fizetés fájdalma” a válasz. Ha valamilyen kurzusért fizetünk, akkor bennünk van a „kényszer”, hogy a befektetett pénz ne vesszen kárba, muszáj elsajátítanunk a tanagyagot.

Amikor elhagyjuk az iskolapadot jöhetnek a fizetős kurzusok, (például nyelvtanfolyam), amikre több tízezer, vagy akár százezer forintot költünk el.  „Általában” a fizetős kurzusok magasabb nívót képviselnek, amire én szívesen áldozok pénzt és energiát. Téged is erre buzdítalak, hogy az oktatásodra/ fejlesztésedre mindig áldozz, még akkor is, ha már régen búcsút mondtál a klasszikus oktatási keretek közötti tanulásnak!

 Hiszen minél többet tudsz, annál több pénzt keresel..

 DE! Miért is ne lehetne a fizetős kurzusok megvétele mellett kiaknázni a díjmentes lehetőségeket is?

Áprilisban a járvány tombolásakor rengeteg szabadidő szakadt rám, mert lecsökkentették a munkaidőmet. A hirtelen jött szabadidőt hasznosan akartam eltölteni, ezért beiratkoztam egy ingyenes Green Fox online programozói képzésre, ami a kódolás alapjait tanította meg 4 hét alatt heti 15 órában angol nyelven. Az oktatás hétköznap volt, naponta 3 órát kellett a gép előtt a kurzus miatt ülnöm. Kb. 6000 lelkes ember vett részt az első élő online órán. Ez a szám a 4. hét végén csupán 400 fő volt. A többség feladta, a kezdeti lelkesedés elpárolgott, vagy egyszerűen családi teendők mellett nehéz volt a tanulás.  Emlékszem volt egy anyuka, Julinak hívták, aki 2 pici gyerek mellett tanulta a kódolást, és sokszor segítséget kértem tőle. Igazán elszánt volt, még annak ellenére is, hogy ez egy teljesen ingyenes program volt, bármikor „ lóghatott volna az órákról”, nem lett volna semmilyen következménye. Elképesztő volt, hogy mennyire motivált maradt a kurzus végéig! Le a kalappal előtte!

Azt tanácsolom neked, hogy az ingyenes tanulási lehetőségeket is aknázd ki, és légy elkötelezett a tudás megszerzésében! Az ingyenes anyagok feldolgozásakor az IDŐNKKEL fizetünk, ami nagyon értékes!

Az ingyenes anyagok felkutatásakor legyünk körültekintőek! Igyekezzünk minőségi forrásból tanulni. Kérjük ki az adott területen profi szakember véleményét! Hallgassunk rájuk, hogy ők milyen forrásokat ajánlanak! Barátok és családtagok is számtalan jó tanáccsal szolgálhatnak. Emellett olvassuk el az internetes véleményeket az adott ingyenes anyagról, az is egy jó kiindulópont lehet.

 

1 ) Kezdjük a bemutatást a kedvenc internetes oldalaimmal!

Udemy.com : Az Udemy.com-on rengeteg ingyenes kis videót találsz angolul, ami különböző aktuális témát dolgozz fel, az időmenedzsmenttől kezdve a közösségi média üzleti használatáig. A tudásanyagokat a „tanulók” értékelik. Érdemes ránézni a véleményekre mielőtt belevágsz egy kurzusba.  Az ingyenes videók eléréséhez csak egy regisztráció szükséges. ( Tipp: A Facebookon sokszor látok 95% -os kupon akciót, amivel kb 10-20 dollárért már a fizetős kurzusok is megfizethetőkké válnak.)

Ted.com: Egy igazi kincsesbánya számodra, ha nem megy magabiztosan az angol. A legtöbb videónál be lehet állítani, hogy az idegen nyelvű előadás szövegátirata magyar nyelvű legyen, így mindent tökéletesen érteni fogsz. 😊 A ted.com -ot nyelvgyakorlásra is javaslom, akik már haladó szinten vannak egy adott nyelven. Például kétszer meghallgatsz angolul egy klassz előadást felirat nélkül, és ha nagyon nem érted az ott elhangzottakat akkor az angol szövegátiratot beállítod, és egyből kikristályosodnak a homályos részek. Ha kiszótáraztad az ismeretlen szavakat érdemes egy példamondattal kiírni egy szókártyára, hogy beépüljön az új szó a szókincsedbe. Amikor már kívülről fújod az előadás tartalmát, megértetted a kulcsfontosságú részeket, add elő te is a saját szavaiddal a tükör előtt! Elő a színészi vénával, nyugodtan eltúlozhatod egy picit az előadást, tegyél bele hatásszüneteket, játssz a hangerővel, hangszínnel is!

Ha úgy tartja úri kedved világhírű egyetemek kurzusain is részt vehetsz. Erre tökéletes platformot teremt a www.edx.org, ahol a Harvard Egyetem, Stanford Egyetem kurzusaiból is szemezgethetsz, ha magabiztosan megy az angol. Vétek lenne kihagyni a https://www.coursera.org/ és az openculture-t a felsorolásból: http://www.openculture.com/freeonlinecourses. Ahogy láthatod, ha az angol nyelvet közép szinten elsajátítod, igazi
EL DORADO vár rád!

 Ha a nyelvtanulásról van szó ( pl.: angol) , nézd meg ezeket a linkeket, ahol hasznos és ingyenes tartalmakat találsz:

  • https://www.5percangol.hu/ : Szalai Nóri anyagai biztosítanak arról, hogy ha van egy üres 5 perced, akkor is tudsz okosodni! Iratkozz fel ingyenes napi leckéire, hogy az angol tanulás szokássá váljon! Emellett rengeteg értékes anyag vár az oldalán, például hogy lehet klassz üzleti vagy baráti levelet írni angolul.
  • https://www.bbc.co.uk/learningenglish/: Az üzleti angoltól kezdve a kiejtésen át az érdekes cikkekig itt bármit megtalálsz a saját nyelvi szinteden!
  • https://www.angolnyelvtanitas.hu/ : Tippet és tanácsot kapsz, hogyan fogj neki az angol tanulásnak.
  • https://tatoeba.org/eng/ : Ez az oldal zseniális! Ha beírsz egy angol szót a keresőjébe, kidob neked példamondatokat az adott szóval. Olyanokat, amiket a való életben is használunk.
  • https://otevotnyelv.com/ : Kőrösi Bálint blogja. Ez egy kicsit kakukktojás, mert nemcsak az angolról szól, hanem más nyelvekkel kapcsolatos tanulási tapasztalatairól is ír.
  • Richard Simcott polyglot több, mint 40 nyelven beszél. ( Hú de irígylem őt ezért!) . Oldalán (http://speakingfluently.com/ ) érdekes blogcikkeket olvashatsz, hogyan érdemes célokat kitűzni a nyelvtanulásban, mi a titok nyitja. Sőt, még azt is megosztja velünk, milyen tapasztalatokat gyűjtött, amikor elkezdett magyarul tanulni.

Ingyenes kincsesbánya lehet még az előbb említetteken kívül a hírlevelek, facebook csoportok, szakmai Linkedin csoportok, ingyenes meetuppok, Youtube videók, Európai Unió által szponzorált képzések is.

 

2 ) Térképezd fel a számodra izgalmas Youtube csatornákat, és iratkozz fel rájuk!

Sok szakember imádja megosztani tudását az érdeklődőkkel, így keresd meg őket a Youtube-on, hátha van saját csatornájuk. Pl.: Előadástechnikában Bolya Imre ingyenes videóit javaslom, amit  a https://karizmatikuseloado.hu/ oldalon nézhetsz meg. Ha jól tudsz angolul, akkor a Toastmasters International Youtube csatornáján millió videót találsz, ami ötletet ad hogyan legyél lehengerlő előadó.

Párkapcsolat és önfejlesztés területen Relationship Goals csatornáját ajánlom. Imádnivaló fiatal házaspár, akik hitelesen beszélnek a saját problémájukról, párkapcsolati súrlódásaikról. Nagyon viccesek és üdítően őszinték. Arról is kendőzetlenül beszélnek, hogyan változtatta meg első gyermekük a párkapcsolatukat. Emellett nem hagyhatom ki Pál Ferit, aki egy imádnivaló előadó, személyesen is voltam az előadásain, ahol még a csilláron is lógtak az emberek. Youtube csatornáján a különböző sémákról, férfiak és nők különbségeiről, család és karrier kapcsolatáról hallgathatsz szuper gondolatokat.

Ha izgalmas portréműsort szeretnél nézni Kadarkai Endre Youtube csatornájára érdemes pillantást vetni. Klubrádión szombatonként sugárzott Világtalálkozó műsor később a Youtube-ra is felkerül. Kadarkai két eltérő világnézetű és habitusú közismert embert ültet le egy asztalhoz, akik valószínűleg az életben nem beszéltek volna meg egy találkozót egymással. (Egy közös borozás vagy sörözés egyenesen kizárva. 😊 )

3 ) Légy az egyetem / főiskola alumni listáján!

 Az ingyenes programokról, előadásokról az egyetem emailt küld a volt hallgatóinak is! Nekem a Budapesti Gazdasági Egyetem alumniknak kiküldött hírleveléből érkezett egy páratlan lehetőségem, melyet gondolkodás nélkül meg is ragadtam.

A Londoni Tehetség Központ a StartITUp Győr csapatának közreműködésével egy online kurzust hirdetett, ami a vállalkozásfejlesztést, vállalkozásindítást helyezte a fókuszba. Mivel az egyetemen Vállalkozásfejlesztés mesterszakot végeztem, így a téma különösen érdekelt. Az online kurzusra körülbelül 44 résztvevő jelentkezett. A StartITUp Győr tartotta az online tréninget minden szombaton 5 héten át. Minden egyes szombat nagyon színvonalasan volt megszervezve! Még most is libabőrös leszek, ahogy Hild Imre (Hild Életjáradék és az OTP Életjáradék alapítója, startuppok támogatója, mentora) beszélt a tapasztalatairól, a startuppokról, akiket mentorál. Tüske Tamás a ViddL startup alapítója rengeteg ötletet mesélt el a csoportnak, hogyan inspirálódik más iparágak fejlesztéseiből, és hogyan építi be azokat a saját vállalkozásába. (Cége, a ViddL egy csomagküldéssel foglalkozó startup, ahol egyéni szabadúszó futárok rugalmas mozgósításával oldja meg a csomagszállítás utolsó, „macerás” szakaszát. ) A kurzus végén az oktatók bedobtak minket a mélyvízbe a cápák közé …. befektetőknek, a startup világ neves alakjainak kellett röviden bemutatnunk a kurzus idejére kitalált vállalkozási ötletünket, amit csapatonként dolgoztunk ki. A legjobban teljesítő csapatok ingyenes konzultációt nyerhettek olyan startuppokat támogató cégektől, mint a Hiventures.

4 ) Ha hírlevelekről van szó, az Espresso-ra mindenképpen iratkozz fel! Az Espresso a Forbes hírlevele, tele érdekes cikkekkel és változatos témákkal. Dale Carnegie Magyarország hírlevelei a kapcsolatmenedzsment, kommunikáció, vezetés témáira fókuszál. Vállalkozásindítás témában Csont Attila, Dallos Zoltán, Domán Zsolt, Tóth Mihály ingyenes hírleveire érdemes feliratkozni. A hírleveleikre legtöbbször egy ingyenes termékük letöltésekor tudsz felkerülni.

 

5 ) Nincs időd olvasni? Hallgass podcastot!

A mai világban állandóan rohanunk, nincs sok idő feltett lábbal, kávét szürcsölgetve olvasni. Amikor nem jut időm leülni elmélyedni egy könyvben, akkor elindítok egy izgalmas podcastot, ezzel kielégítve az érdeklődésem, tudás iránti vágyam. Mosogatás közben mindig ez a programom 😊 . Kezdjük is hát a listát egy könnyedebb csatornával! Két sokoldalú lány érdekfeszítő podcastját szeretném bemutatni, a Párnacsatát, ahol olyan témákat feszegetnek, amiről nem beszélünk eleget, vagy esetleg kényelmetlen felhozni társaságban. Például rasszizmus, feminizmus, mentális betegségek, pszichológushoz járás, barátkozás felnőtt korban stb. Hallgass bele, megéri!

A lapozz a 99-re podcast mögött Szabados Ágnes áll. Ági könyveket ajánl az olvasóknak, a könyvek mögötti történetekről beszélget meghívott vendégeivel.  Nemcsak új könyvcímeket írhatunk fel magunknak, amit mindenképpen el szeretnénk olvasni, hanem tippeket is kapunk arra, hogy hogyan érdemes e-könyvet olvasni, vagy hogyan lehetsz jó író.

A SztereoTrip utazási podcastot nagyon élvezem hallgatni. Kimondottan terápia ezekben az időkben, amikor nem merünk, vagy nem lehet külföldre utazni a járvány miatt. Biztonságosan elutazhatsz Dél-Szudánba, Indonéziába vagy akár Mexikóba is; a repjegyről a SztereoTrip gondoskodik.

Ezt az első blogcikkemet nagy lelkesedéssel írtam, bízom benne, hogy valamennyi lehetőséget kiaknázod majd, amit bemutattam! Szemezgess az ingyenes források között, és ne lankadjon a tanulás iránti vágyad! Hisz látod, a lehetőségek száma végtelen!

APROPÓ INGYENES lehetőség! Ha szeretnél többet kihozni tudásodból ( jelenleg iskolai, tanfolyami keretek között vagy otthon tanulsz) szeretettel meginvitállak egy ingyenes 40 perces konzultációra, ahol tanulási és memóriafejlesztési technikákat mutatok be neked. Feltérképezzük milyen tanulási problémáid vannak, és hogyan tudunk közösen megoldást találni rá. Írj egy emailt a tudasmentor@tudasmentor.hu email címre, vagy küldj egy üzenetet Instagramon !

Baráti üdvözlettel,

Tudásmentorod

3 thoughts on “26 ingyenes forrás, ahonnan gejzírként tör fel a tudás. Önfejlesztőknek kötelező!”

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.